Ensin todella lyhyesti itsestäni:
Olen vuonna -88 syntynyt salibandya pelaava nuorimies Mäntsälästä. Olen perusterve, painoindeksi on loistava ja kuntokin kohtuullinen. Olen aina tykännyt urheilla ja harrastaa.

Miksi:
Päätin aloittaa kirjoittamaan tätä blogia, niille jotka ovat yhtä autuaan tietämättömiä akillesjänteen leikkausoperaatiosta ja sen tuomista "ongelmista". Tätä saa toki lukea muutkin, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan, noin 6kk akillesjänteeni kuntoutusoperaatio (jatkuu taatusti vielä 6kk jälkeenkin, mutta silloin saan palata pikku hiljaa pelaamaan).

Miten:
Akillesjänteeni meni poikki 25.2.2012 täysin vaarattomassa tilanteessa illan toisessa pelissä 2min ennen pelin loppua. Kukaan ei törmännyt minuun, nilkka ei vääntynyt tai muutakaan vastaavaan. Olin lähdössä juoksemaan takaisin omaa maalia kohti vastustajan päädystä, kun ensimmäisessä askeleessa oikean jalan nilkasta kuului ja tuntui pieni naps. Loikin siitä laidan yli yhdellä jalalla kirosanojen kera, ja ei muuta kun kylmäpussia nilkkaan. Huomattiin heti että jänne puuttuu. Pelin loputtua sain ystävällisesti kyydin Mäntsälän terveyskeskuksen päivystykseen, koska itse en luonnollisesti pystynyt ajamaan kunnolla. Tässä kohtaa tuleekin ensimmäinen tärkeä tieto (muusta hän ei sitten tiennytkään), jonka sain lääkäriltä terveyskeskuksessa akillesjänteen repeämästä/totaalirepeämästä: Akillesjänne on hoidettava ja leikattava viikon kuluessa repeämästä! Maanantai aamuna 27.2.2012 akillesjänne ultrattiin ja siinä todettiin totaalirepeämä. Minulla kävi hyvä tuuri ja sain leikkausajan vielä samalle päivälle ja kotiuduin illalla.
Leikkaus hoidettiin spinaalipuudutuksessa. Niille jotka eivät tiedä miten se hoituu niin: Mennää kyljelleen sikiöasentoon ja anestesiahoitaja/lääkäri työntään piikin alaselän nikamien väliin. Itse piikki ei ollut rokotusta kummempi, mutta puudutusaine vihloi kyllä sen verran, että sai hammasta purra yhteen kun sitä laitettiin. Puudutusaineen jälkeen jalat suoraksi, ja kun lämpö lähtee leviämään jalkoihin, mennään leikkausasentoon (joka itselläni oli luonnollisesti mahallaan). Haava (n.10-15cm) laitettiin umpeen hakasilla ja jalkakipsattiin. Leikkaus onnistui ainakin kirurgin sanojen mukaan hyvin, ja nilkan olisi tarkoitus toipua entiselleen.

Lepo ja kuntoutus:
Jalka on kipsissä kuusi viikkoa. Kahden viikon jälkeen kipsi poistetaan, poistetaan hakaset ja nilkka kipsataan 90 asteen kulmaan. Kahden ensimmäisen viikon aikana jalalle ei saa laittaa painoa ollenkaan, 3&4 viikko raajapainovarauksella 5vko puolipainovarauksella ja 6vko täyspainovarauksella. Kuudennen viikon kohdalla täytyy mennä kontrolli käynnille leikannen kirurgin luo, ja samalla poistetaan kipsi. Tämän jälkeen saa alkaa opettelemaan kävelemään, mutta suositellaan käytettäväksi kantakoroketta omassa kengässä vähintään kaksi viikkoa. Kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta saa alkaa kevyesti hölkätä pieniä matkoja ja palaaminen pelaamaan tapahtuu vasta 6kk jälkeen (tuskin vielä täyspainoista pelaamista, vaan kevyttä harjoittelua).